Det kan godt være, at den navnkundige professor i fondsret, kreditret og aftaleret er gået på pension. Men forskning bedriver Lennart Lynge Andersen stadig fra sit rummelige hjemmekontor på Østerbro i København. Derudover skriver han fortsat responsa i forbindelse med fondsretlige og aftaleretlige sager.
I en periode har han beskæftiget sig med andre emner - eksempelvis fremtidsfuldmagter - men særligt i de seneste to år har han været intensivt optaget af at følge udviklingen på fondsområdet. Ikke kun det rent fondsretlige, men i høj grad også de mere politiske aspekter af den rolle som fondene er begyndt at spille i samfundet.
I øjeblikket arbejder han på en ny bog om netop dét emne.
Det er naturligvis ikke gået professor Lennart Lynge Andersens næse forbi, at Novo Nordisk Fonden kort før sommerferien bevilgede danmarkshistoriens største fondsuddeling.
Og heller ikke at noget tyder på, at bevillingen var historisk på flere måder: Som Fundats tidligere har beskrevet, blev bevillingsrammen på ti milliarder kroner nemlig meddelt på sms. Desuden indgik uddelingen som et led i et væsentligt politisk forlig på Christiansborg, og indtil videre ser det ud til, at beneficianten er selve den danske stat.
Denne sag er ikke akut, og det gælder jo ikke om at komme først. Eller gør det?
Lennart Lynge Andersen – Professor i fondsret
Fundats har forelagt professor Lennart Lynge Andersen den aktindsigt, som dokumenterer korrespondancen mellem Økonomiministeriets departement og Novo Nordisk Fondens ledelse forud for annonceringen af kæmpebevillingen til landbrugsaftalen under den såkaldt grønne trepart.
Hvordan vurderer du selve bevillingsbeslutningen, hvis det forholder sig, som det fremgår af akterne, at det var formandskabet - Lars Rebien Sørensen og Lars Munch - der tog selve beslutningen om rammen på de ti milliarder kroner uden at have haft spørgsmålet til drøftelse og beslutning på et formelt bestyrelsesmøde?
”Det fremgår af akterne, at der har været visse drøftelser over en periode – for ellers kan man ikke tale om en principaftale. Der er åbenbart to af bestyrelsesmedlemmerne, der har haft kendskab til dette her inden beslutningen meldes ud. Dermed får de en dobbeltrolle i forhold til den øvrige bestyrelse,” siger professor Lennart Lynge Andersen.
Plads til fleksibilitet
Lennart Lynge Andersen understreger dog, at det er vigtigt at være opmærksom på realiteterne i denne type af beslutningsprocesser. Det gælder også for fonde, at nogle beslutninger af rent praktiske årsager må blive gennemført på forventet efterbevilling. Derfor er det i nogle tilfælde nødvendigt at kunne håndtere reglerne på en fornuftig måde, forklarer han.
”I nogle tilfælde skal juraen give plads til en vis fleksibilitet, særligt når der opstår en akut situation. Men når der er tale om så store beløb som ti milliarder kroner, og når der er tale om så store interesser både fra statens og fra fondens side, så skal fondsbestyrelsen selvfølgelig være sikker på, at man spiller fuldstændigt efter reglerne. Denne sag er ikke akut, og det gælder jo ikke om at komme først. Eller gør det?”, siger Lennart Lynge Andersen.
Hvorvidt Novo Nordisk Fondens formandskab er gået for langt i beslutningsprocessen uden at inddrage den øvrige bestyrelse, vil Lennart Lynge Andersen dog ikke vurdere på det foreliggende grundlag, blandt andet fordi der fortsat kommer nye oplysninger frem om sagen. Han hæfter sig dog ved den opsang, som Erhvervsstyrelsen gav de erhvervsdrivende fonde på årets fondskonference i Industrien Hus.
”For nylig har direktøren for Erhvervsstyrelsen udtalt sig om det – ganske vist i anden sag, men hun taler med store bogstaver. Der må man så gå ud fra, at det, hun indskærpede, er Erhvervsstyrelsens praksis. Det har jeg fondsretligt ikke nogen bemærkninger til,” siger Lennart Lynge Andersen.
Men nu må fondstilsynet jo sætte sig ned og vurdere, om det, styrelsesdirektøren har sagt, stemmer overens med den praksis, man har haft i det løbende tilsyn, herunder i denne sag om danmarkshistoriens største uddeling
Lennart Lynge Andersen – Professor i fondsret
”Erhvervsstyrelsen har gjort rede for reglerne, og dem må man jo håbe, at styrelsen følger fremover. Vi kender jo nogle aktuelle sager om den samlede problemstilling. Det fremgår jo heraf, at bestyrelsen skal være samlet – der skal ikke være nogen forhandlinger ude i byen. Men nu må fondstilsynet jo sætte sig ned og vurdere, om det, styrelsesdirektøren har sagt, stemmer overens med den praksis, man har haft i det løbende tilsyn, herunder i denne sag om danmarkshistoriens største uddeling.”
Beslutning på efterbevilling
Hvordan ville du selv opfatte situationen, hvis det var dig, der var menigt bestyrelsesmedlem?
”Jeg ville da blive ganske utilfreds, hvis jeg sad i en bestyrelse, hvor jeg pludselig fik at vide, at formanden har disponeret et meget stort beløb af uddelingsrammen, og at der nu blot er tale om en orienteringssag. Altså en beslutning på efterbevilling i bestyrelsen. Men hvor juraen præcist går i sådanne tilfælde, kommer jo an på en konkret vurdering,” siger Lennart Lynge Andersen og understreger, at der i sagen om de ti milliarder til regeringens landbrugsaftale tilsyneladende ikke er nogen uoverensstemmelser mellem interessenterne.
Jeg ville da blive ganske utilfreds, hvis jeg sad i en bestyrelse, hvor jeg pludselig fik at vide, at formanden har disponeret et meget stort beløb af uddelingsrammen, og at der nu blot er tale om en orienteringssag
Lennart Lynge Andersen – Professor i fondsret
”Man skal også have for øje, at der jo ikke er nogen konflikter eller modstående interesser. Novo Nordisk Fonden kunne have draget omsorg for ikke at melde bevillingen ud før, man havde haft tid til at sikre en ordentlig beslutningsproces, hvor hele bestyrelsen havde haft tid til at forholde sig meget konkret til bevillingen. Og havde haft tid til at drøfte bestyrelsens principper for den kommende udmøntning af bevillingen,” slutter Lennart Lynge Andersen.
Han peger afslutningsvis på, at der tilsyneladende stadig er mange uafklarede spørgsmål indenfor fondsretten på trods af, at der efterhånden har været flere undersøgelser på området.